plogo
Praktijkadres:
Oude Amersfoortseweg 315
telefoon 035-7720042 (werkdagen 9.00-9.30 uur)
mobiel 06 5462 5429
fax 084-7314567
email keesreijn@kredo.nl

skype hilversum 1223

NLP
Neuro-linguistisch programmeren, dat klinkt modern en computerachtig. Het is inderdaad een moderne techniek, maar met computers heeft het weinig te maken. Door middel van NLP-technieken kunnen we vaste patronen in denken en doen (programma’s) opsporen, doorbreken, veranderen of vervangen door effectiever gedrag. NLP laat zich goed combineren met hypnotherapie.

Metaprofiel-analyse
In allerlei situaties reageren mensen volgens vaste patronen. Op grond van ervaringen, eigen mening, informatie van anderen, relaties, kansen, dingen die je zo wilt houden of juist zou willen veranderen. Die eigen, vaste manier van reageren is dus voorspelbaar. Zo kun je van tevoren inzicht krijgen in je reacties en de gevolgen daarvan. Of achteraf beter begrijpen waarom iets gegaan is zoals het gegaan is.

Die vaste patronen noemen we metaprogramma's. Ze bestaan uit allerlei aspecten, zoals
- ga je het liefst direct ergens op af of wacht je eerst af wat anderen gaan doen?
- wil je deze situatie liever vermijden of ben je er juist op uit om dit te bereiken?
- ga je in dit geval af op je eigen inzichten en ideeen of op de mening van anderen?
- blijf je openstaan voor nieuwe kansen, varianten en andere visies of voel je je pas lekker als je een stappenplan hebt om systematisch naar het doel toe te werken?
- denk je er globaal over of let je juist op allerlei details?
- oordeel je op grond van ervaringen uit het verleden, of kijk je naar het hier en nu, of let je vooral op de gevolgen in de toekomst?
- kijk je meer naar overeenkomsten of juist naar de verschillen?
- let je vooral op de mensen die het aangaat, of op de activiteiten die plaats moeten vinden, of op het vergaren van kennis en informatie daarover?
- heb je vooral ideeen en plannen, of wil je daarin juist vorm en structuur aanbrengen, of kijk je meer naar het resultaat en het nut ervan?

Om te ontdekken welke vaste denkwijzen en gewoonten je hebt in specifieke situaties kun je een metaprofiel laten maken. Achter de computer beantwoord je een aantal vragen en daaruit ontstaat jouw persoonlijke metaprofiel. Dat is een goede basis om verder te werken aan de problemen die jij in dat soort situaties tegenkomt en de kansen te leren zien die je dan kunt benutten.